Александър Михайлов от Betahaus е главната движеща сила зад най-популярното споделено работно пространство, което преди 5 години слага началото на този тип места за работа в София и служи като двигател за развитието на общността от стартъпи, малки бизнеси и фрилансъри. Със съвсем прясна награда за млад бизнес лидер от конкурса Next Generation 2017, Александър е един от вдъхновяващите активни хора в България, които не само обичат положителната промяна, но и помагат тя да се случва.

 Разкажи ни за Сашо преди betahaus.    

Най-интересното е, че съм завършил в Берлин и съм живял там 7-8 години. Това бяха едни прекрасни години от живота ми, които много ме промениха и ми повлияха да съм това, което съм днес. А именно да ценя много свободата на действията, решенията и живота си, което естествено не е лесно. Работих в неправителствения сектор в Берлин, бях управител на едно НПО, което се занимаваше с кампании за образоване по политически теми. Там всъщност започна и кариерата ми на предприемач, защото всеки проект, който сме правили, е бил сам по себе си един малък бизнес. 

Какво те мотивира и какво ти харесва най-много в предприемачеството?    

 Позитивната промяна е най-голямото ми вдъхновение. Не някаква гениална грандиозна промяна на глобално ниво, а по-скоро микро промяна – да виждам как това, което правя, се отразява на други хора, променя живота, навиците и начина им на работа. Много ме вдъхновяват усмивките на щастливи и доволни хора! Да въздействаш и да влияеш позитивно върху развитието на клиентите си е най-важното за един бизнес в момента. Това, което най-много ми харесва, е, че основният фокус на така наречената нова вълна на предприемачеството не е само да печели пари, а нещо много по-важно – да променя живота на другите и да решава проблемите на хората.

С какви хора обичаш да си обграден?    

Най-готино е, когато хората, с които се обграждаш, те обогатяват личностно и професионално. В духа на коуъркинга е ценно да има хора от различни индустрии и с разнообразие от умения. В личен план гледам да не са такива като в професионален план, защото предпочитам да не смесвам нещата. Но като цяло прекарвам времето си с хора, с които споделяме едни и същи ценности.

 Къде отиваш, когато имаш нужда от презареждане?

Най-много ме зарежда природата и усамотяването със себе си. Страшно много обичам планината! Мисля, че това е някаква семейна черта, която съм доразвил до такава степен, че обичам да влизам дълбоко в планината, за да прекарвам време със себе си и мислите си, особено когато имам някакъв проблем или трудност. Няма по-зареждащо от това да си на ръба, на път за някакъв връх и просто да гледаш внушителната природа. В природата има нещо много по-могъщо и затова имам голям респект към нея.

 Кое е най-запомнящото се пътуване за теб? 
Много обичам да пътувам, но повече свързано с природа, отколкото с градска среда. Най-незабравимите ми пътувания са в Йордания, Палестина и Израел, където обикаляхме 2 седмици с кола под наем – пустиня, бедуини, каньони, водопади и много невероятни неща, които ни се случиха, както и в Аржентина, Чили и Боливия, където направихме един много зареждащ трип за месец и половина с доста каране на ски и сноуборд.

Какви са следващите ти големи планове или мечти?    

 Аз съм по-скоро човек на пътешествието, а не на крайните цели. Предпочитам да се фокусирам и да се наслаждавам на пътя, дори и да не знам къде ще ме отведе. Засега цел номер едно e betahaus да се разрасне и да стане още по-вдъхновяващо място, докосващо все повече и повече хора. Тъй като вече сме доста голяма общност в Европа, разработваме и дигитален продукт, развиващ голяма партньорска мрежа от коуъркинг места, с който да вкараме всички участници на едно място, така че да могат да си комуникират без границите на физическо пространство или държава.

Когато имаш някаква цел, преследваш ли я на всяка цена?    

 Да, това е едно качество, което на моменти не е много готино. Преследвам идеите си до край така, както аз си мисля, че трябва да станат. Опитвам се да поглеждам по-общо върху нещата, не само как аз си ги представям, но и да събирам повече бизнес мнения за това, което мисля и предприемам. А в личен план се уча да приемам по-смирено нещата и ако нещо не става, то просто не трябва да става тогава – ще се случи по друг начин или в друго време.

Какво се случва в момента в сферата на стартъпите и има ли някакъв застой?    

В последните години нашата среда определено имаше много голяма крива нагоре и е нормално да има такива периоди на изравняване. Този застой в момента е много полезен и здравословен, защото това филтрира страшно много средата и има реорганизация на приоритети. Искаме София да е успешен предприемачески хъб, което няма как да стане само с нагоре. Сега нещата се изчистват и съм сигурен, че буквално до края на годината ще се засилят отново. Ще видим много нови лица, както и много компании, които растат и вече са в следващ етап на развитие.